- Spelen
Wat je moet weten over het bijtgedrag van je pup
We kunnen je meteen geruststellen: het is perfect normaal dat pups bijten. Alleen is het wel aangeraden om het bijtgedrag van je pup bij te sturen en ze spelenderwijs te leren hoe ver ze mogen gaan. Hier lees je hoe het precies zit.
De ontwikkeling van het hondengebit
Om het bijtgedrag van honden te begrijpen, zoomen we even in op hun ontwikkeling. Net als baby’s hebben honden bij hun geboorte geen tanden. Na een week of drie komen de melktanden erdoor en na zo’n vijf maanden wisselen de tanden en krijgt je hond een volwassen gebit.
Pups gebruiken hun melkgebit om de wereld te ontdekken. Als een hond zijn tanden gebruikt, is dat niet altijd om te bijten, maar vaak ook om voorwerpen te onderzoeken en vast te grijpen. Zo leren ze vanzelf hun eigen kracht kennen. Pups bijten zelfs andere hondjes in hun nestje. Aan de hand van hun reacties, leren ze hoe ver ze mogen gaan.
Je hoeft bijten niet af te leren
Honden die bijten zijn niet per se stout, het hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft bijten dan ook niet helemaal af te leren. Als je hond wordt aangevallen en zich moet verdedigen, is bijten bijvoorbeeld wél gewenst gedrag. Het is aangeraden om het bijtgedrag van je hond al spelenderwijs in de juiste richting te sturen. Zo is de schade minder groot is als hij uit een angstreactie toch zou uithalen.
Hoe bijtgedrag beïnvloeden?
Je kunt het bijtgedrag van je hond beïnvloeden door hem te conditioneren. Als een pup iets te hard in je hand bijt, kun je je reactie uitvergroten door luid “auw!” te roepen en van de situatie weg te lopen. Door die techniek consequent toe te passen, leert de pup wat er door de beugel kan en wat niet. Beetje bij beetje kun je deze regel ook bij iets lichter bijtgedrag toepassen.
Leuk en leerzaam: bijtspeeltjes
Je moet je pup niet alleen leren hoe hard hij mag bijten, maar ook waarin hij mag bijten. Daarvoor haal je het best een leuk bijtspeeltje in huis. Als je hond dan bijtgedrag vertoont, kun je hem het speeltje aanbieden. Bijtspeeltjes moeten groot genoeg zijn, zodat je hond erin kan bijten zonder je hand aan te raken. Daarnaast moeten ze ook tegen een stootje kunnen, zodat ze niet na één speelbeurt kapot zijn.
Ook leuk zijn bijtspeeltjes met een smaakje: die zorgen ervoor dat je pup er langer op blijft kauwen. De bijtspeeltjes van Kong zijn gemaakt uit stevig, elastisch rubber. Je kunt ze ook vullen met een soort pasta, om het bijtgedrag te stimuleren. Iets oudere honden vinden een hertengewei heel aangenaam om op te bijten. Een ander handig product is de opvoedingsspray van Beaphar. Dit goedje spuit je op tafelpoten, schoenen, tapijten, … kortom: alles waar je hond écht niet in mag bijten. Zo voorkom je onnodige schade én leer je je hond welke spullen hij met rust moet laten.
Heb je hulp nodig om de juiste speeltjes voor je hond te kiezen? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.